Superdiversiteit & dirk Geldhof

Dirk Geldhof over superdiversiteit & consequenties/aandachtspunten voor onderwijs.

Bron: Klasse – https://www.klasse.be/11332/vlaamse-klassen-worden-super-divers/?utm_source=Klasse+-+Leraren&utm_campaign=1769b7f3bb-Lerarendirect_W43_NIEUW10_22_2015&utm_medium=email&utm_term=0_b661ff641f-1769b7f3bb-417314205

Superdiversiteit is realiteit

Dirk Geldof: “Vandaag moeten we niet meer discussiëren of we een multiculturele samenleving willen of niet. De multiculturele samenleving is een realiteit. Ook in Vlaanderen. In de grote steden bestaat de meerderheid van de bewoners uit een brede laag aan minderheden.”

Dirk Geldof: “Stel dat je de grenzen rond Antwerpen zou sluiten en er geen enkele vorm van migratie meer mogelijk zou zijn, dan nog wordt de stad diverser. De tieners van vandaag zullen over 10 jaar zelf ouder zijn. Scholen worden, net als kinderopvang, als eerste met die realiteit geconfronteerd. Bereid daarom toekomstige leraren beter voor op de diversiteit vandaag en de toename ervan morgen.”

Dirk Geldof: “Antwoorden bieden op de diversiteit in je klas, op school en bij de ouders is geen verhaal van rozengeur en maneschijn. Niet zelden bots je op weerstanden, conflicten, mislukkingen en onbegrip. Een beetje insiderkennis kan zulke situaties ontmijnen. Het is dus essentieel om dergelijke kennis in je schoolteam te hebben.”

Dirk Geldof is socioloog. Hij is docent aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen, lector aan de opleiding Sociaal Werk Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen en lector/onderzoeker aan het Hoger Instituut Gezinswetenschappen Odisee, Brussel. Hij is auteur van ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s