ACZ

Antwerpen maakt werk van Children’s Zone tegen ongekwalificeerde uitstroom

Print

Antwerpen maakt werk van Children’s Zone tegen ongekwalificeerde uitstroom
Foto: Joris Herregods

Kiel –Antwerpen gaat vanaf volgend jaar in de wijk Kiel werk maken van een zogenaamde Children’s Zone: een wijkgerichte aanpak die leerachterstand en ongekwalificeerde uitstroom moet tegengaan door middel van bijvoorbeeld extra lesuren in een schoolse omgeving. Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) speelde al langer met het idee en een wetenschappelijke studie heeft nu een advies op maat opgeleverd.

De nadruk zal liggen op talentontwikkeling: een meer positieve benadering dan een focus op de in te halen achterstand. De scholen in de wijk zullen de komende maanden zelf kunnen beslissen of ze eraan deelnemen.

Zowat één op de vier Antwerpse jongeren verlaat momenteel de schoolbanken zonder diploma of getuigschrift. De oorzaak daarvan ligt vaak in een combinatie van factoren zoals taalachterstand, kansarmoede en een moeilijke thuissituatie. Harlem (New York) en Rotterdam, steden met een soortgelijke problematiek, hebben ook al een eigen Children’s Zone, maar Antwerpen wil een eigen invulling geven aan het principe, ook al omdat de resultaten in het buitenland niet altijd even geslaagd te noemen zijn.

“Als we niets doen, zitten we binnen tien tot vijftien jaar met een nieuwe verloren generatie”, zegt schepen Marinower. “Wij willen elk kind bij de hand nemen vanaf het moment dat het voor het eerst de schoolpoort binnenstapt tot het een diploma behaalt. De studie van onderzoeksbureau Rebel adviseert zelfs een traject van 0 tot 25 jaar. We trekken er de rest van deze legislatuur jaarlijks één miljoen euro voor uit en het is de bedoeling om het na deze testfase ook naar andere wijken uit te rollen.”

Rebel adviseert Antwerpen om vooral vanuit de bestaande talenten van elk kind te werken richting een ambitieuze langetermijndoelstelling zoals een diploma of job. Verder moet er een geïntegreerde aanpak zijn met naast scholen ook wijkorganisaties en ouders als partners. De wijkgerichte aanpak verdedigt Rebel door te stellen dat problemen zoals kansarmoede vaak lokaal geconcentreerd zijn.

http://www.gva.be

Reportage ATV: http://atv.be/nieuws/video-meer-kansen-voor-kielse-jongeren-35720

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s